Suomen sahtiseura kokoaa Sahtiverkkoon
pääsyn sahtiseurojen sivuille, sahtiin liittyviä tapahtumia,
uutisia ja linkkejä.
Ilmoita puuttuva tieto: sahtiverkko@gmail.com.

Sahtiverkko

Sahdista ja sahtiseuroista

Sahtikeskustelu

Post Reply
Forum Home > Sahdinvalmistus > Ilmastatko?

Marjokaisa Piironen
Member
Posts: 5

Kun sahtisi on käymässä, niin annatko sille lisää happea? Esimerkiksi nostamalla litran astialla nestettä metrin ilmaan ja annat siitä nesteen valua takaisin.

November 19, 2008 at 12:35 PM Flag Quote & Reply

Piipa
Member
Posts: 3

Mä en oo ikinä kuullutkaan moisesta hommasta. Onko tarkoitus tuulettaa sahtia vai antaa hiivalle lisä potkua , jouduttaa sahdin valmistumista vai mikä ??

December 9, 2008 at 12:54 PM Flag Quote & Reply

Marjokaisa Piironen
Member
Posts: 5

Kysyin ilmastamisesta Kääriäisen Pekalta, joka kertoi seuraavaa:

  • Hiivan käymisen käynnistämisen yhteydessä esikäytettä kannattaa ilmastaa eli vatkata ihan vispilällä. Jotta käyminen alkaisi mahdollisimman pian.
  • Sen sijaan kun hiiva jo käy vierteessä, ilmastamisesta ei ole mitään hyötyä. Pullahiiva käy anaerobisesti eli se ei käytä happea käydessään.

Jotta tällä opilla jatketaan: vierteestä heti alkuun pieni määrä jäähtymään mahdollisimman nopeasti. Kun se on 32-asteista, lisää tuore pullahiiva murentaen joukkoon ja vispaa vispilällä samanaikaisesti.

 

t. Kaisa 18.5.2009

May 18, 2009 at 3:02 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.